About Me

My photo
Law Office of Aycan Iskent is a boutique law practice that prides itself on providing the highest quality of legal service in the pursuit of its clients’ best interests. Practice provides comprehensive legal services encompassing numerous disciplines, including immigration law, and business transactions and international law. Her immigration practice areas include immigration-related corporate policy formulation, especially for entrepreneurs and start-ups; permanent residence and citizenship; visas for executives, managers, scientists, scholars, investors, professionals, students and visitors; PERM labor certifications; employment-based immigrant visa petitions; global visas and consular practice; and asylum. She has successfully assisted many businesses and entrepreneurs, investors, and technology professionals on best practices and strategies to secure employment-based immigration benefits, while maintaining compliance with immigration legal requirements. Email info@ekenerlaw.com to schedule your consultation.

Monday, April 6, 2020

F-1 Öğrencilerinin COVID-19 Sebebiyle Calışma Izni Alması ve Usulu


Olağan Dışı Şekilde Gelişen ve Tüm Dünyayı Etkileyen Coronovirus (COVID-19) Salgını, F-1 Statüsündeki Öğrencilerin Kampüs Dışında Çalışması İçin Geçerli Bir Sebep Olabilir Mi?

F-1 statüsündeki öğrenciler için kampüs dışı istihdam, 8 CFR 214.2 (f) (9) maddesinde   düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesi genel olarak, F-1 statüsündeki öğrencilerin öngörülemez durumlar sebebiyle ciddi ekonomik zorluk yaşaması nedeniyle kendi masraflarını karşılayabilmesi için akademik alanı dışında ve kampüs dışında istihdam sağlamasını düzenler. Kampüs dışı istihdam izni verilen bir öğrenci eğitimi devam ederken haftada 20 saat, tatillerde veya okul tatillerinde tam zamanlı olarak çalışabilir.
U.S. Citizenship and Immigration Service’in (USCIS) resmi web sitesinden yapılan duyuruda, Coronovirus (COVID-19) salgınından etkilenen F-1 statüsünde bulunan ve salgın sebebiyle ciddi ekonomik zorluk yaşayan öğrencilerin kampüs dışında çalışmaşabilmeleri için, çalışma iznine  başvurabilecekleri hatırlatılmıştır.

F-1 Statüsünde Bulunan Öğrenciler Hangi Şartlar Altında Kampüs Dışında Çalışabilir?

USCIS, kampüs dışı istihdama; öğrencinin akademik programda eğitim görüyor olması ve öğrencinin en az bir tam akademik yılı F-1 statüsünde tamamlamasından sonra, aşağıda sayılan, fakat bunlarla sınırlı olmayan, acil durumlar sonucunda meydana gelen ciddi ekonomik zorluklar durumunda izin verir.
  • Doğal afetler.
  • Savaşlar ve askeri çatışmalar.
  • Ulusal veya uluslararası finansal krizler.

Öngörülemez Durumlar Sebebiyle Ciddi Ekonomik Zorluklara Neler Sebep Olabilir?

USCIS, öngörülemez durumlar sebebiyle kendi kontrolleri dışında ortaya çıkan ciddi ekonomik zorlukları kanıtlayabilen öğrencilerin kampüs dışı istihdam izinlerine vaka bazında karar vermektedir. USCIS’in web sitesinden yapılan duyuruda, Coronovirus (COVID-19) salgının bu vakalardan biri olduğu anlaşılmaktadır. Aşağıda sayılanlar da öngörülemez durumlara örnektir:
  • Öğrencinin mali yardım veya kendi hatası dışında kampüs içi istihdamı kaybetmiş olması,
  • Öğrenim veya yaşam maliyetlerinde beklenmeyen ölçüde aşırı artışlar,
  • Öğrencinin para birimindeki ciddi değer kaybı (dövizin ciddi derecede artması),
  • Öğrencinin finansal destek kaynaklarında beklenmedik değişiklikler,
  • Öğrencinin sigortasının karşılamadığı ağır tıbbi faturalar,
  • Diğer önemli, beklenmedik giderler.

Kampüs Dışı Çalışmaya Başvurabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
  • Öğrencinin bir akademik yıl boyunca F-1 statüsünü korumuş olması;
  • Öğrencinin başarılı olması;
  • Öğrencinin tam zamanlı örgün eğitime kayıtlı olması;
  • Çalışma saatlerinin tam zamanlı örgün öğretim zamanıyla çakışmaması;
  • Kampüs dışı calışmanın öğrencinin tam zamanlı eğitimine devam etme ve akademik durumunu olumsuz etkilememesi gerekir.
  • Öğrencinin kendi kontrolu dışında ortaya çıkan beklenmedik koşulların ciddi ekonomik zorluklar yaratması gerekir.

Okul Yetkilileri (Designated School Official-DSO) Nelere Dikkat Edecektir?
İlk olarak, DSO öğrencinin kampüs dışı calışmaya başvurabilmesi için şartları sağlayıp sağlamadığına kanaat getirecektir.

Ikinci olarak, öğrencinin kampüs dışında çalısması için şartları elverişli bulan DSO kampüs içi istihdamın mevcut olup olmadığını kontrol edecektir. Öğrencinin kampüs dışı istihdamına, yalnızca kampüs içi istihdam öğrencinin finansal ihtiyaçlarını karşılayamayacaksa izin verecektir.

Kampüs Dışı İstihdam İçin Başvuru Süreci:
  • Süreç, F-1 statüsündeki öğrencinin Okul Yetkililerinden (Designated School Official) kampüs dışı istihdam izni için I-538 formu doldurmasıyla başlar. Öğrencinin yukarıdaki şartları sağladığına kanaat getiren DSO, I-20 Formunu “Certificate of Eligibility for Nonimmigrant Student Status” öğrenciye verecektir.
  • Öğrenci, I-20 aldıktan 30 gün içinde ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) Form I-765 ve ek kanıtlarını sunarak başvuru yapmalıdır. Başvuru ücreti 410$ ve biyometrik servisler için 85$ toplam 495$’dır.
  • USCIS F-1 statüsündeki öğrenciye kampüs dışı istihdam izni verirse öğrenciye I-766 formu postalayacaktır. 
  • Çalışma izni ilk etapta 1 yıllık olacaktır. Öğrencinin ihtiyacına göre öğrencinin eğitim süresi boyunca tekrar USCIS’e başvuru yapılarak calışma izninin uzatılması mümkündür. 
  • USCIS kampüs dışı calışma izni başvurusunu reddederse, F-1 öğrencisine kararı açıklayan bir mektup postalayacaktır. Öğrenci, USCIS’in aynı ofisine (mektupta verilen son tarihe kadar) ek kanıtlar ile kararın yeniden değerlendirilmesi için başvuruda bulunabilir.
Sonuc
Coronovirus (COVID-19) salgınından etkilenen F-1 statüsünde bulunan ve salgın sebebiyle ciddi ekonomik zorluk yaşayan öğrenciler, gerekli şartları sağlamaları kosuluyla once DSO daha sonra USCIS’e başvuru yaparak kampüs dışı calışma iznine sahip olabilir.


Bu icerik hukuki gorus verme amacli olmayip, uzman bir hukukcunun gorusu alinmadan hic bir sekilde yasal dayanak teskil etmez.

This content is not intended as legal advice, and cannot be relied upon for any purpose without the services of a qualified professional.


Ailenizi ve kendinizi yasadisi olarak hukuki hizmet veren "gocmenlik danismanlarindan" (immigration consultants) ve "lisansiz avukatlardan" koruyun. Bu kisiler sizin yasal durumunuz icin gorus, oneri, tavsiye vermeye yasalarca yetkili olmadiklari gibi gocmenlik hukuku konusunda yeterli egitim ve donanimlari yoktur.  Gocmenlik sorularinizi sadece U.S. lisansli gocmenlik avukatlarina sorunuz, ve onlarin gorus ve onerilerine itibar ediniz. 

No comments:

Post a Comment