About Me

My photo
Law Office of Aycan Iskent is a boutique law practice that prides itself on providing the highest quality of legal service in the pursuit of its clients’ best interests. Practice provides comprehensive legal services encompassing numerous disciplines, including immigration law, bankruptcy law, business transactions and international law. Email aycaniskent@ekenerlaw.com to schedule your consultation.

Monday, October 22, 2012

Amerika Birleşik Devletleri’nde Yabancı Yatırımcı olarak Yeşil Kart Statüsü Elde Etmek (Immigrant Investor Visa EB-5)

U.S. Göçmenlik Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Amerikan Başkanı Obama 28 Eylül 2012 tarihinde yabancı yatırımcıların Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapmaları yolu ile yasal göçmenlik statüsü elde etmelerini sağlayan EB-5 vize pogramının uzaltılmasını düzenleyen kanunu imzaladı. Buna gore, EB-5 vize program 30 Eylül 2015 tarihine kadar yürürlükte kalacak.

Amerikan göçmenlik kanunlarına gore, belli koşulları sağlayan yabancı yatırımcı, ABD’de yeşil kart’a (green card) başvurma hakkı kazanır. Yeşil kart sahibi kişi, ABD’de temelli olarak çalışma ve ikamet etme hakkına sahiptir. Ayrıca, yeşil kart sahibi kişiler genellikle 5 sene yeşil kart sahibi olduktan sonra, ve kanunlarda belirtilen diğer niteliklere haiz olmaları halinde Amerikan vatandaşlığına başvurabilirler.

Şartları:
a.      Yatrımcı 1 milyon ABD dollarını (ana para) bir ABD ticari şirketine yatırım yapmış olmalı veya aktif olarak yapıyor olmalı. Eğer yatırımcı, işsizliğin fazla olduğu bölgelerde yatırım yaparsa, yatırım yapması gereken minimum miktar $500,000 olabilir.

b.      Yatrımcı, ticari bir kazanç elde etmek amacıyla  anaparasını ticari olarak riske etmeli.

c.       Ana paranın hukuki yollardan kazanıldığı belgelenmeli.

d.      Yartırım yapılan işletme 10 tam zamanlı U.S. çalışan istihtam etmeli.

e.      Yatırım ya yeni bir ticari isletmenin kurulması ile  yada ekonomik olarak zorluk ceken bir isletmenin satin alinmasi ile yapılmalı.

f.       Yatrımcı bu ticari işletmenin günlük ticari işlerini yöneterek veya ticari politikalar düzenleyerek ticari işletmeyi yönetmelidir.

Sağladığı Haklar:
Yukarıda sayılan şartları yerine getiren yatrımcı ilk olarak 2 senelik “koşullu yeşil kart” almaya hak kazanir.  Iki sene sonunda yabancı yatırımcının vize koşullarının tamamını yerine getirmesi ile “koşullu yeşil kart”, koşulsuz hale gelir.  Toplamda 5 sene yeşil karti elinde bulunduran yatırımcı  ABD’de vatandaslığına basvurmaya hak kazanır.

Bu icerik hukuki gorus verme amacli olmayip, uzman bir hukukcunun gorusu alinmadan hic bir sekilde yasal dayanak teskil etmez.
This content is not intended as legal advice, and cannot be relied upon for any purpose without the services of a qualified professional.