About Me

My photo
Law Office of Aycan Iskent is a boutique law practice that prides itself on providing the highest quality of legal service in the pursuit of its clients’ best interests. Practice provides comprehensive legal services encompassing numerous disciplines, including immigration law, bankruptcy law, business transactions and international law. Email aycaniskent@ekenerlaw.com to schedule your consultation.

Monday, December 1, 2014

President Obama’nin Gocmenlik Hukuku Hakkindaki Kanun Hukmundeki Kararnamesi Nedir?


Lutfen asagida ozetlenen degisikliklerin henuz uygulamaya gecmedigini  ve buyuk ihtimalle onumuzdeki sene basindan once de gecmeyecegini unutmayiniz, bu amacla sizden para isteyen kisilere itibar etmeyiniz. 

Asagida 9 Maddede Anabasliklariyla Obama’nin 21 Kasim 2014 Tarihinde Acikladigi Kanun Hukmu Kararnamesi ile Amerikan Gocmenlik Sisteminin Iyilestirilmesi Icin Neler Yaptigini Bulabilirsiniz: 


(1) Anne babalara calisma izni verilmesi (Bu program DAPA olarak adlandiriliyor. Acilimi ise “The Deferred Action for Parental Accountability”)

 Bu program asagidaki sartlari tasiyan kisiler yaralanabilicektir:
o   Kasim 20, 2014 tarihi itibari ile US Vatadasi veya Green Cardli cocugu olan,
o   ABD’de Ocak 1, 2010 tarihinden itibaren devamli olarak ikamet etmis bulunan,
o    Kasim 20, 2014 tarihinde ABD’de fiziki olarak bulunuyor olan
o   Bu programa bagli yapilacak basvuru aninda ABD’de fiziki olarak bulunmak
o   20 Kasim, 2014 itibari ile ABD’de herhangi yasal bir statu sahibi olmamak
o   Mafya uyeligi,, terorizim, ve diger baska suclar sebebi ile kolluk kuvvetlerinin onceligine girmemis olmak
o   Bu program kapsaminda yapilacak basvuruyu olumsuz yonde etkileycek herhangi baska bir durumum bulunmamasi, ve
o   Background kontrolunden gecmek

DAPA  3 sene icin onaylanicaktir.  DAPA kapsamindaki basvurulurarin kabul edilmeye baslanmasinin 180 gun olacagi beklenmektedir.

(2) Daha fazla “Dreamer” a calisma izni verilmesi

 Haziran 15, 2012 tarihinde hayata gecirilen Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)  programinin kapsami genisletilerek daha fazla kisinin DACA altinda calisma izni verilmesi saglaniyor.

DACA, Amerikan hukumetin ihtiyatinda hazirlanmis bir program olup USCIS tarafindan uygulanmaktadir. DACA 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren basvuru sahibi olan, bazi genclerin sinir disi edilmelerini erteledigi gibi bu kisilere ABD’de calisma izni vermektedir. Bu gencler, daha cocuk iken ABD’ye getirilmis kisiler olup, DACA programindan sonra “DREAMERers” olarak anilmaya baslanmislardir.

Maalesef DACA, bu genclere henuz bir legal statu vermedigi gibi herhangi bir legal statuyede goturmemektedir. Fakat, DACA programi yaklasik yarim milyondan fazla genc yetiskine calisma izni taniyarak kendilerine ABD’de herhan sinirdisi edilme korkusu olmadan bir hayat kurma imkani saglayarak, bu kisileri sosyal ve ekonomik refaha ulasmasina yardimci oldu.

Baskan Obama’nin kanun hukmunde karanamesi ile, 20 Kasim 2014 tarihi itibari ile DACA programina basvurmak icin daha onceden var olan “31 yasini gecmemis olma” sarti kaldirilarak, herhangi bir yas sinirini tabi olmaksizin cocuk yasta ABD’ye getirilen kisilerin suan kac yasinda olurlarsa olsunlar, diger aranan sartlari da tasimalari halinde DACA programi kapsaminda calisma izni almasi saglaniyor.

Buna ek olarak ayrica, DACA programi onceden basvuru sahiplerinin 15 Haziran 2007 tarihinden beri ABD’de surekli olarak ikamet ettiklerini kanitlamalarini istemekteydi. Yapilan degisiklik ile, DACA programi basvuru sahipleri sadece 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren ABD’de ikamet ettiklerini gostermeleri yeterli hale geliyor.

Tum bu degisikliklere ek olarak, daha once DACA onaylari sadece 2 sene icin verilirken, bu yenilik ile DACA onaylari  24 Kasim 2014 itibari ile 3 sene olarak verilecektir.


USCIS, DACA yenileme basvurularini eski DACA sartlari altinda almaya devam ederken, yeni sartlar altinde DACA kapsamina giren kisiler basvurularini 90 icinde yapabilecekleri bekleniyor.

(3) Yeni Gocmenlik Avatajlari Getirilmesi ve Vize Islem Surecinin Hizlandirilmasi

 21 Kasim 2014’de Baskan Obama bir memorandum yayinlayarak, tum gocmenlik kurumlarinin vize sisteminin ve islem surecinin hizlandirilmasi, ekonomik gereklere uygun ve ulusal guvenlik ihtiyaclari karsilayacak hale getirmesi yapilmasi gerekli seylerin belirlenmesini istedi.

Obama’nin iyilestirmesini icin oneri istedigi konularin basliklari sunlardir:

  •    Tum green card (yesil kart) ve gocmen olmayan vize basvuru sureclerinin hizlandirilmasi,
  • Sayili olarak verilen vizelerin tumunun, mutlaka talep oraninda verilmesini saglamak
  • Daha guclu bir teknik altyapi yaratarak, birden fazla tekrarlanan islemleri ortadan kaldirmak ve sistemi hizlandirmak

 (4)  Isveren Yoluyla Alinan Green Card (Yesil Kartlarin) Katagorisinde Tasarlanan Degisiklikler

 DHS Secreteri Jeh Johnson yayinladigi memorandum gore ABD Amerikali isverenleri yabanci calisanlari tutabilmelerini saglayarak, yuksek kapasitedeki ticari isletmeleri ve calisanslari destekleyecek.  Oncelikle, Sekreter Johnson USCIS’e isveren yoluyla green card elde edilen katagorideki bekleme surelerinin kisaltilmasi konusunda gerekenlerin yapilmasi icin talimat verdi. USCIS, bu konuda Department of State (Disisleri) ile beraber calisarak, Kongrenin izin verdigi tum vizelerin hakeden kisilere verilmesi saglanicak. 

Isveren yoluyle green card (yesil kart) basvurusu yapmis ve islemde basvurusu olan kisiler , eger surec devam ederken is degistirilerse islem siralarini kaybetmeyecekler.

Ek olarak, gocmenlik kurumlari, ABD’de de yuksek ogretimini tamamlamis yetenekli ve caliskan yabancilarin ABD’de kalmalari ve calismalari amaciyla bir dizi degisiklik talimatnameleri yayinladi. Bu yeni degisiklikler su alt basliklar altind toplanabilir:

  • The Optional Practical Training (OPT) program olan ve yabanci ogrencilere okullarini bitirdikten sonra genelde 1 sene calisma izni veren programin kapsami genisletilerek daha fazla ogrenciye verilmesi saglanicak. Ayrica, STEM olarak bilinen bilim, teknoloji, matematik, ve muhendislik alanlarinda egitim alan ogrencilerin daha uzun donemler icin ABD’de calismasi saglanicaktir.

  • Yabanci yatirimcilar, arastirmacilar, ve yeni ticari girisimcilere daha fazla firsatlar yaratilarak, onlarin arastirma gelistirme yapmalari ve daha fazla istihdam yaratmalarinin onlerindeki engellerin kaldirilmasina olanak verilecektir.

  •  Department of Labor tarafindan yurutlen PERM programinin isleyisi yeniden incelenecektir.

  •   H-1B vize sahibi kisiler eger kendileri icin onaylanmis bir green card sponsorluk basvurulari varsa, ve hali hazirda green card basvurulari icin siralarini bekliyorlarsa, bu durumda H-4 vizeli eslerine calisma izni alabilecekler.

(5) “Provisional Waiver” yani Gecici Muafiyet Basvurusu Aile Uyelerinin ABD’de de Green Card Almalarini Saglayacak

 Bircok kacak yabanci ABD’de Amerikan vatandasi veya green cardli aile uyeleri olmasina ragmen green card alabilmek icin ABD’den ayrilarak ABD’deye kabullerini engelleyen durumlarindan dolayi muafiyet onay belgesi almalari ve bu belge ile ABD disindaki ABD Konsolosluklarina basvurarak, green card almalari gerekli idi. Bu islemler sureci yilarca surmekte ve genellikle bir cok bilinmezlikle dolu olmakla birlikte tum islemlerler tamamlanincaya kadar aile uyelerinin ayri kalmasi sonucunu dogurmaktaydi.

2013 yilinda, USCIS bir dizi yeni duzenlemeler getirerek, Amerikan Vatandasi kisilerin anne/babalarina, eslerine, ve kucuk cocuklarina icin ABD’den ayrilmadan bu muafiyet belgesine basvurma imkani getirdi. Boylece, green card basvurusu icin kacak aile uyesinin muafiyet onay belgesini ABD icinde elde ederek, ABD disina seyahat edip, green cardtini ABD disindaki Konsolosluktan alabilir hale gelindi. Degisiklik ile ailelerin ayri kalma suresinin azaltilmasi hedeflendi.

Simdi yeni Department of Homeland Security talimatnamesine gore, USCIS yeni duzenlemeler hayata gecicererek, gecici muafiyet (provisional waiver) basvurusundan daha fazla aile uyesinin faydalanabilmesini saglayacaktir. Ornegin, bu basvuyu yapma daha once hakki olmayan, Amerikali veya Green Cardli anne/babasi olan yetiskin kacak kisiler, ile Green Cardlilarin kacak olan kucuk cocuklarida bu muafiyet basvurusunu yapabileceklerdir.

USCIS onumuzdeki aylarda bu konu hakkinda daha detayli bilgiler verecegi beklenmektedir. Gecici Muafiyet alinabilmesi icin, kacak kisinin ABD’den ayrilmasi halinde, bu ayriligin Amerikali veya green cardli esine, veya anne/babasina buyuk zorluk verecegini kanitlamasi gereklidir.

(6) ABD’den uluslararasi seyahat icin ayrilip tekrar geri donulmesi izni veren “Parole” Dokumani

Amerikan Gocmenlik Kanunlarinda “Parol” kisilerin ABD’ye gecici olarak girislerine onemli bir kamu yarari veya insani sebeblerle izin veren belgedir.

Department of Homeland Security memurlari 2012 Gocmenlik mahkeme karari olan (Matter of Arrabally) verilen kararlari uygulamalari uzere talimat verilecektir. 2012 yilinda mahkemenin verdigi karar, “advance parol” dokumani ile seyahat edildigi < ABD’de 6 ay ve daha uzun sure illegal sekilde kalinmasi halinde tabi olunan 3 ve/veya 10 yillik ABD’ye giris yasaklarina tabi olunmayacagidir.  Bu sekilde seyahat edip ABD’ye geri donus yapan kisi, ABD’ye son girisi yasal yollardan oldugu icin statusunu ABD icinden green cardta cevirebilir duruma gelicektir.

Bu duruma ek olarak, yatirimcilara, arastirmacilara ve girisimcilere, ABD’de bir vizeye basvuru yapmadan once, ticari faaliyetlerini baslatmalari icin giris yapabilecekleri “parol” dokumanlari verilebilecektir.

 (7) Cezai gecmisi olmayan kacak gocmenler sinir disi eldilmede en dusuk oncelik verilecektir

 (8)  Sinir disi eldilme davalarinin kazanilmasi kolaylasicaktir

 (9) Eyalet Polisi herhangi bir sebeble kacak gocmeni tutukladiginda, tutuklama islemi tamamlandiktan sonra ayrica bu kisinin ICE icin tutulmasi mumkun olmayacaktir.


Bu icerik hukuki gorus verme amacli olmayip, uzman bir hukukcunun gorusu alinmadan hic bir sekilde yasal dayanak teskil etmez.

This content is not intended as legal advice, and cannot be relied upon for any purpose without the services of a qualified professional.

Ailenizi ve kendinizi yasadisi olarak hukuki hizmet veren "gocmenlik danismanlarindan" (immigration consultants) ve "lisansiz avukatlardan" koruyun. Bu kisiler sizin yasal durumunuz icin gorus, oneri, tavsiye vermeye yasalarca yetkili olmadiklari gibi gocmenlik hukuku konusunda yeterli egitim ve donanimlari yoktur.  Gocmenlik sorularinizi sadece U.S. lisansli gocmenlik avukatlarina sorunuz, ve onlarin gorus ve onerilerine itibar ediniz. 

2 comments: