About Me

My photo
Law Office of Aycan Iskent is a boutique law practice that prides itself on providing the highest quality of legal service in the pursuit of its clients’ best interests. Practice provides comprehensive legal services encompassing numerous disciplines, including immigration law, and business transactions and international law. Her immigration practice areas include immigration-related corporate policy formulation, especially for entrepreneurs and start-ups; permanent residence and citizenship; visas for executives, managers, scientists, scholars, investors, professionals, students and visitors; PERM labor certifications; employment-based immigrant visa petitions; global visas and consular practice; and asylum. She has successfully assisted many businesses and entrepreneurs, investors, and technology professionals on best practices and strategies to secure employment-based immigration benefits, while maintaining compliance with immigration legal requirements. Email info@ekenerlaw.com to schedule your consultation.

Saturday, July 5, 2014

Baskan Obama'nin Gecen Haftaki Aciklamasi Gocmenler Icin Ne Ifade Ediyor?

Obama’nin Gocmenlik Reformu icin Kanun Hukmunde Kararname Sozu

Baskan Barak Obama 30 Haziran 2014 tarihinde, hukumetin Amerika’nin gocmenlik politakalarina iliskin kanun hukmunde kararname cikaracagini ve boylece uzun suredir hasir alti edilen gocmenlik reformunu gerceklestirecegini duyurdu.
Obama, Gocmenlik Reformunun House (meclis)’deki Republicans (Cumhuriyetciler) tarafindan yok edilmeye calisildigini, House sozcusu John Boehner kendisine gecen hafta House’un Gocmenlik Reformunu onumuzdeki seneye kadar oylamayacagini ilettigini soyledi. Boehner’in ofisinden yapilan aciklamada bu beyan kabul edilerek su ifadeler yayinlandi: “Baskan Obama’ya soylediklerim kendisine zaten aylardir soyledigim seylerdir o da; Amerikalilar ve onlarin secmis olduklari temscilcilerin kendisine kanunlari yazildiklari sekliyle uygulama asamasinda guvenmedikleridir. Bu durum degisene kadar da, Gocmenlik Reformu icin herhangi bir ilerleme yapilmasi cok zor gozukmektedir.”


Peki Baskan Obama’nin anayasal yetkileri cercevesinde ne derecede Gocmenlik Reformunu hayata gecirebilecektir?

Bugune kadar Gocmenlik Reformunun yasama surecinde gecirilmeye calisilmasinda yasananlar dusunuldugunde Obama’nin 30 Haziran’daki aciklamasi kimse icin supriz olmasada, anayasal yetkileri Gocmenlik sisteminin iyilestirilmesi icin Obama’ya ne olcude yetki verdigi net degildir.
Fakat Baskan Obama, kendi yetkisi dahilinde elinden geldigince gocmenlik sistemini (Kongress (Meclis) olmaksizin) duzeltecegi sozunu verdi. Ve bu baglamda elindeki tum kaynaklari ulkenin sinirlarinin korunmasina kullanacagini soyledi.  Ayrica toplum guvenliginin ve tehlikeli suclularin ulkeden sinirdisi edilmesinin her zaman en bas oncelikleri olmaya devam ettigini, bununla birlikte sinirlarin korunmasi icinde ne gerekiyorsa yapilacaktir dedi.  
Bu kaynaklarin sinirlarin korunmasina kaydirilmasi demek, isyerlerinden I-9 ve yasadisi calisma ihlallerinin denetlenmesinin azalmasi, ve  toplum icin tehlike olusturmayan kacak (undocumented) kisilerin sinirdisi edilmesindeki yasal surecin idari olarak ya hic baslatilmamasi yada baslamis olanlarin askiya alinmasi anlamlarina gelebilecektir.
Obama bunlara ek olarak Homeland Security Sekreteri Jeh Johnson ve Attorney General (Bassavci) Eric Holder’a kendi anayasal yetkisiyle yapabilecegi baska gocmenlik iyilestirmelerinin neler oldugunun belirlemeleri icin talimat verdi. Obama, yaz sonundan once Sekreterin ve Attorney General’in goruslerini almayi bekliyor. Bu gorusler cercevisinde belirlenecek, anayasal yetkileri ile yapabilecegi gocmenlik iyilestirmelerini de vakit gecirmeksizin hayata geciricek.
Obama’nin anayasal yetkileri ile idari olarak yapabilecekleri arasinda, senelik sinirli sayida verilen green card sayinin hesaplanmasinda iyilestirme yapilmasi, H-1B esleri olan H-4 vizesi sahiplerine calisma izni taninmasi, ve ayrica yeni calisma izni katagorilerinin yaratilmasi sayilabilir.
Obama’nin, anayasal idari yetkilerini kullanarak, kanun hukmunde karanameler ile Gocmenlik sistemini iyilestirecegine iliskin aciklamasini, tam olarak da Senato’nun Gocmenlik Reform yasa tasarisini onaylayarak House of Representatives’e yasalasmasi icin gonderdigi tarihin ilk yildonumunde yapmis olmasi ayrica cok manidardir.


Obama Gocmenli Reform yasa tasarisinin House’da bekledigi gecen bir seneyi, sinirlarin guvenligi icin daha az kaynagin kullanildigi, calisma izni olamadan isci calistiran isyerlerinin ciddi sekilde kontrol edilmemesinden dolayi kanunlara uygun sekilde isci calistiran isletmelerin cezalandirildigi ve hakki ile calisan Amerikalilarin kazanclarinin dusuruldugu, dunyanin heryerinden gelen basarili ve yetenekli kisilerin okullari bittikten sonra Amerika’dan ayrilmaya zorunda kalarak diger rakip ulkere kaptirildigi bir yil olarak degerlendirdi.

Bu icerik hukuki gorus verme amacli olmayip, uzman bir hukukcunun gorusu alinmadan hic bir sekilde yasal dayanak teskil etmez.

This content is not intended as legal advice, and cannot be relied upon for any purpose without the services of a qualified professional.


Ailenizi ve kendinizi yasadisi olarak hukuki hizmet veren "gocmenlik danismanlarindan" (immigration consultants) ve "lisansiz avukatlardan" koruyun. Bu kisiler sizin yasal durumunuz icin gorus, oneri, tavsiye vermeye yasalarca yetkili olmadiklari gibi gocmenlik hukuku konusunda yeterli egitim ve donanimlari yoktur.  Gocmenlik sorunularinizi sadece U.S. lisansli gocmenlik avukatlarina sorunuz, ve onlarin gorus ve onerilerine itibar ediniz. 

No comments:

Post a Comment