About Me

My photo
Law Office of Aycan Iskent is a boutique law practice that prides itself on providing the highest quality of legal service in the pursuit of its clients’ best interests. Practice provides comprehensive legal services encompassing numerous disciplines, including immigration law, and business transactions and international law. Her immigration practice areas include immigration-related corporate policy formulation, especially for entrepreneurs and start-ups; permanent residence and citizenship; visas for executives, managers, scientists, scholars, investors, professionals, students and visitors; PERM labor certifications; employment-based immigrant visa petitions; global visas and consular practice; and asylum. She has successfully assisted many businesses and entrepreneurs, investors, and technology professionals on best practices and strategies to secure employment-based immigration benefits, while maintaining compliance with immigration legal requirements. Email info@ekenerlaw.com to schedule your consultation.

Wednesday, April 15, 2020


ABD'de E-2 vize statüsü ile bulunuyorum, Stimulus Bill paketi kapsamında kredi başvurusunda bulunabilir miyim? Stimulus Bill paketi kapsamında kredi başvurusunda bulunmak ileride Public Charge konusu olmama sebep olabilir mi?

Olağan dışı şekilde gelişen ve tüm dünyayı etkileyen Coronavirus salgınının bir sonucu olarak, ABD Meclisi; kişisel ödemeler, işsizlik ödenekleri ve küçük işletmelere teşvik olacak ödenekleri de içine alan ekonomik yardım paketini kabul etti. Bu makalede küçük işletmelerin yararlanabileceği krediler ile birlikte E-2 vizesi ile Amerika’da bulunan küçük işletme sahiplerinin yaralanabileceği 2 Federal kredi de değerlendirilecektir.
  1. “Paycheck Protection Program” Maaş Ödemelerini Koruma Programı Nedir?
“Paycheck Protection Program” uyarınca, 500'den az çalışanı olan bazı küçük işletmeler, çalışanlarını bordroda “payroll” tutmalarına yardımcı olmak için  $10 milyon’a kadar kredi başvurusunda bulunabilecekler. Kredinin şartları uyarınca, “payroll” masraflarının 2.5 katına kadar kredi alabilinecektir. Ancak, kullanılacak kredi $100,000 üzerinde ödeme alan çalışanların maaşlarını kapsamayacaktır. Kredi miktarına ulaşmak için “1099 payments” ve şirket sahibine ödenen maaş da dahil edilebilir.

Kredi geri ödemeleri 6 ay sonra başlayacak olup; kredi teminat veya kefalet gerektirmez. Kredi , 8 haftalık bir dönem boyunca sadece belli ticari masrafları karşılamak için kullanılabilir. Bu ticari harcamalar: payroll (maaş ödemeleri), kira, mortgage faizi veya su, elektrik, gaz, gibi faturaların ödemelerini yapmak için kullanılabilir. Belirli kriterler karşılandığında tam kredi tutarı silinebilecektir. Bu kriterler, kredinin amaclanan amac için kullanılması, şirket çalışan sayısının aynı kalması, toplam payroll maliyetlerinin aynı kalması durumunda, tamamen affedilerek  silinebilecektir. Personel sayısı veya payroll maliyetleri düşerse, bu durum kredinin silinme miktarını azaltabilir. Bankalar, bu kredi için başvuruları 3 Nisan 2020 tarihinden itibaren kabul etmeye başlamıştır.

Yabancı uyrukluyum ve ABD'de bir işletmem var Paycheck Protection Program kapsamında kredi başvurusunda bulunabilir miyim? ABD'de E-2 vize statüsü ile bulunuyorum, Paycheck Protection Program uyarınca kredi başvurusunda bulunabilir miyim?

Evet. E-2 vize sahipleri ve diğer göçmen olmayan vize sahipleri Paycheck Protection Program kapsamında kredi başvurusunda bulunabilirler. Kredi başvurusu yapmak için ayrıca yapılması gereken belgelendirmeler vardır. E-2 vize sahiplerinin kredi alabilecekleri açık olmasına rağmen, krediyi almak için ek koşullara tabi olup olmayacağı belirsizdir. Örneğin, Small Business Guidance & Loan Resources rehberinin son versiyonunun göçmen olmayan vize sahipleri için bu kredilere hem teminat hem de kefalet zorunluluğu getirdiği görülmektedir. Ancak net olan en önemli şey, eğer başvuru yapılmazsa kredi alınamayacağıdır. Fonlar sınırlı olduğu için erken başvuru kredi alma şansınızı artıracaktır.
  1. “Economic Injury Disaster” Ekonomik Yaralanma Felaket Kredisi nedir? “Emergency Economic Injury” Acil Ekonomik Yaralanma Hibesi nedir?
Belirli küçük işletme sahipleri “Economic Injury Disaster” kredisine başvurabilir. Coronavirus salgını nedeniyle önemli ölçüde ekonomik zarar görüyorlarsa $10,000'a kadar avans (hibe terimi kullanılmış olmasına rağmen, başvuru formlarında bu odeme “avans” olarak karşımıza çıkmaktadır) alabilirler. Bu kredinin amacı, küçük işletmelere $2 Milyon’a kadar işletmenin çalışması için sermaye kredisi sağlamak ve işletmenin geçici gelir kaybını aşmasına yardımcı olmaktır. İşletme sahipleri öncelikle “Economic Injury Disaster” kredisine başvurup ardından kredi avansını talep ederek avansı alabilecektir. Bu avans, başarılı bir başvurudan sonraki 3 gün içinde kullanıma hazır olacaktır. Yapılan açıklamalardan kredi avansının geri ödenmesi gerekmeyeceği anlaşılmaktadır. Fakat sonrasında alınan kredi affolup silinemeyecektir ancak faiz oranları düşük ve uzun bir geri ödeme süresi olacaktır.

Bu krediye iliskin detaylı bilgi ve başvuru şartlarına buraya ve buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

“Economic Injury Disaster” kredisine başvurmak için Amerikan vatandaşlığı veya Green Card sahipliği şart olarak koşulmamıştır. Bu nedenle, ABD'de bir iş sahibi olan yabancı uyruklular (örneğin E-2 yatırımcısı) bu kredi için başvurabilecektir. Bu krediye doğrudan U.S. Small Business Administration web sitesi üzerinden doldurulması yaklaşık 20 dakika süren kısaltılmış bir başvuru formu ile başvurabilirsiniz. 
  1. Söz konusu bu kredilere başvurursam ileride “Public Charge” konusu olur muyum? E-2 vizesi statüsünde bulunurken Stimulus Bill paketi uyarınca kredi başvurusu yapmak ileride Public Charge konusu olmaya sebep olabilir mi?
24.02.2020 tarihinde yürürlüğe giren “Public Charge” kuralı göz önüne alındığında, birçok göçmen olmayan vize kategorisindeki vize sahibi, kredi başvurusunun göçmen statüsü başvurusunda “Public Charge” analizinde olumsuz bir faktör olarak değerlendirilebileceğinden endişe duymaktadır. U.S. Citizenship and Immigration Service’in (USCIS) resmi web sitesinden yayınlanan el kılavuzunda “Public Charge”a konu olacak kamu yardımları “Public Benefits” arasında söz konusu bu krediler “benefits” (kamu yardimi) olarak sayılmamıştır. Ayrıca “Public Charge” kuralı, afet yardımlarının “Public Charge” kuralından hariç tutulduğunu ve “Public Charge” kuralında dikkate alınan “Public Benefits”ten biri olmadığını özellikle belirtmektedir. Bu kredinin bir “afet yardımı” olarak nitelendirilmesi muhtemel olacaktır. (Özellikle “Economic Injury Disaster” kredisinin “afet yardımı” olarak nitelendirilmesi gerekmektedir.) Bu nedenle, kredinin “Public Charge” analizinde dikkate alınmayacağı öngörülmektedir.

Hükümetten alınacak bu ödemeler “Public Charge” analizi altında değerlendirse bile, “Public Charge” analizinin birçok faktörü göz önünde bulundurarak kümülatif olarak değerlendirileceği unutulmamalıdır. COVID-19 salgının herkesi nasıl etkilediği göz önüne alındığında, görüşümüz, bu kredilerin, diğer önemli olumsuz faktörler (örn. işsizlik, devlete mali yük oluşturabilecek bir sağlık sorunu, iflas vb.) olmadıkça “Public Charge” olarak değerlendirilmeyeceğidir. USCIS son açıklamalarına gore, COVID-19 tedavileri ile ilgili olarak hükümetten Medicaid (sağlık yardimi) alınması dahi “Public Charge” analizinde esnek sekilde değerlendireceği yönündedir. 

Son olarak, “Public Charge” analizi gercek kişiler ile ilgilidir. Çoğu durumda soz konusu krediler bir tüzel kişiliğin ihtiyaçlarına göre şirketlere verilecektir. Kredi ayrıca serbest meslek sahibi bazı kişilere de fayda sağlayabilecektir, ancak çoğu durumda krediler E-2 şirketinin ihtiyaçlarına göre ve çalışan maaşlarının ve diğer giderlerinin ödenmesi için kullanılacağından tüzel kişiliğe verilecektir. Bu nedenle kişisel bir yardim olarak nitelenmemesi gereklidir. Nitekim Anayasa Mahkemesi, şirketlerin bireylerden ayrı bir tüzel kişilik olduğunu kararlarıyla netleştirmiştir. 

Yine de unutulmamalıdır ki bir USCIS memuru veya Konsolosluk memuru, önüne gelen vize başvurunuzu değerlendirirken ve durum analizinde bu krediye başvurduğunuz gerçeğini her zaman dikkate alma şansı vardır, ancak “Public Charge” unsurları kümülatif olarak değerlendirileceğinden başka olumsuz faktörler yoksa, bu kredi tek başına “Public Charge”a konu olmayacağı yaygın kanaattir. 

Green Card sahibiyim ve Stimulus Bill paketi kapsamında krediye başvurmak istiyorum. Vatandaşlık Başvuru aşamasında bu krediler “Public Charge” olarak değerlendirilecek midir?

Şu anda Green Card sahibiyseniz ve bu kredilere başvurmak istiyorsanız, başvurabilirsiniz ve bunun “Public Charge” kuralı üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. “Public Charge” analizi yalnızca Green Card ve göçmen vize kategorisinde başvuruda bulunan kişiler için geçerlidir; bu nedenle şu anda Green Card sahibiyseniz, “Public Charge” kuralı genel olarak sizin için geçerli olmayacaktır.

Bu icerik hukuki gorus verme amacli olmayip, uzman bir hukukcunun gorusu alinmadan hic bir sekilde yasal dayanak teskil etmez.

This content is not intended as legal advice, and cannot be relied upon for any purpose without the services of a qualified professional.

Ailenizi ve kendinizi yasadisi olarak hukuki hizmet veren "gocmenlik danismanlarindan" (immigration consultants) ve "lisansiz avukatlardan" koruyun. Bu kisiler sizin yasal durumunuz icin gorus, oneri, tavsiye vermeye yasalarca yetkili olmadiklari gibi gocmenlik hukuku konusunda yeterli egitim ve donanimlari yoktur.  Gocmenlik sorularinizi sadece U.S. lisansli gocmenlik avukatlarina sorunuz, ve onlarin gorus ve onerilerine itibar ediniz. 

No comments:

Post a Comment